Ako zabrániť roseniu okien v zimných mesiacoch?

Orosené sklá okien vznikajú z mnohých rôznych dôvodov. Môžu značiť zlé tesnenie, nedostatočné vetranie, alebo úplne naopak - môžu vám oznamovať, že je všetko v úplnom poriadku. Ako rozoznať, čo rosenie okien znamená a ako mu prípadne predísť?

 

síť proti hmyzu do oken

Nie je rosenie ako rosenie

Rosenie okien môže mať veľa príčin. Než začnete riešiť, ako sa ho zbaviť, preskúmajte, odkiaľ sa berie. Rosenie z vonkajšej strany okna (na vonkajšej strane) znamená, že okno izoluje tak, ako má. Sklo sa ochladzuje rýchlejšie ako okolie a neohrieva sa teplom zvnútra. Rosenie okna vás preto nemusí znepokojovať. Dochádza k nemu kvôli zmenám počasia a vonkajšej teploty.

 

V prípade rosenia rámu a medzisklového priestoru by ste mali zbystriť. Pokiaľ zaznamenáte usadzujúcu sa vlhkosť v týchto miestach, kontaktujte odborníka, prípadne okná reklamujte.


V oboch prípadoch to totiž znamená, že nie je všetko stopercentne v poriadku. Môže sa jednať o prasklinu v skle, zlé tesnenie, nesprávne spojenie skiel alebo nevhodné
​​​​​​napojenie okna na ostenie.

 

Posledný, a v zime veľa vídaným javom, je vnútorné rosenie plastových okien (zvnútra). Jav spôsobuje nízka teplota skla a zároveň vysoká vlhkosť v domácnosti. V tomto prípade sa zamerajte na správne vetranie.

 

pevná okenní síť

Ako zabrániť roseniu okien zvnútra?

Roseniu okien zabránite udržiavaním správnej vlhkosti, teploty a pravidelným vetraním. Aby vzduch správne cirkuloval, je dôležité mať zdroj tepla v blízkosti okna a v chladných dňoch ho neprikrývať závesmi, záclonami ani ďalšími "prekážkami".

 

Vetrať potom môžete trojakým spôsobom. Medzi veľmi efektívne spôsoby sa radí otvoriť všetky okná dokorán na 2-4 minúty. Alternatívou môže byť tiež otvorenie jedného okna na 4-10 minút. Počas tejto doby sa vymení vzduch v miestnosti a pritom nedôjde k ochladeniu stien a vybavenia.

 

Často používaný spôsob vetrania je otvorenie mikroventilácie. Táto metóda však nie je tak efektívna. Dochádza totiž k výraznému ochladeniu ostenia, k neefektívnej výmene vzduchu, a tým pádom aj k vzniku kondenzátu v škáre a k námraze tesnenia.

 

Pri riešení, ako odstrániť rosenie okien, vám pomôže aj vhodne zvolená tieniaca technika. V zimných mesiacoch oceníte obzvlášť vonkajšie rolety a žalúzie. Okrem príjemného zatienenia sa totiž pýšia tiež skvelými izolačnými vlastnosťami.

 

Nahoru