Údržba vonkajších žalúzií v zime

Ste hrdí majitelia vonkajších žalúzií, ale neviete si rady s ich údržbou počas zimy? Poradíme vám, ako správne žalúzie udržiavať a používať, aby vám zostali verné dlhé roky.

Ešte než udrie zima

Než dorazia tie pravé zimné mrazíky, odporúčame vykonať bežnú údržbu vonkajších žalúzií. Tá sa vykonáva zvyčajne 2x za rok, a to v letnom období a pred začiatkom zimy. Pomocou handričky či jemnej kefy odstráňte hrubé nečistoty - lístie, hmyz, náletoviny a iné usadeniny na povrchu. Potom stačí žalúzie umyť vodou a bežnými čistiacimi prostriedkami.

Použite záhradnú hadicu, vysokotlakový čistič na nízky výkon alebo parný čistič. Vonkajšie žalúzie na oknách sklopte do zvislej polohy a opláchnite prúdom vody.
Potom pomocou hubky či handričky umyte žalúzie mydlovou vodou a znova opláchnite. Pri čistení vonkajších žalúzií sa vyvarujte chemickým a agresívnym čističom, ktoré by
mohli narušiť ich povrch.

Starostlivosť o exteriérové ​​žalúzie v priebehu zimy

Vonkajšie žalúzie na okná sa vyrábajú z odolného materiálu, ktorý odolá bežným poveternostným podmienkam. Preto nie je potrebné pred zimou aplikovať žiadne ochranné nátery či postreky. Na čo si však musíte dávať pozor, je námraza. Pokiaľ na žalúziách priľne, nijako s nimi nemanipulujte a radšej nechajte ovládanie vonkajších žalúzií na izbe. Námrazu opatrne odstráňte, mohla by poškodiť lamely a viesť k ich zničeniu.

Zimná údržba vonkajších okenných žalúzií nie je nijako zložitá. Stačí len strážiť, či je všetko, ako má - pravidelne lamely v priebehu zimy kontrolujte, či neprimrzli k sebe, lištám alebo k parapete. Pri silnom vetre vonkajšie predokenné žalúzie zatiahnite. A ak ste nestihli žalúzie vyčistiť na konci jesene, odložte to radšej až na jar. Budete tak mať istotu, že voda na lamelách nezamrzne a nenarobí zbytočnú paseku.

 

Nahoru