Ako ušetriť za teplo so žalúziami a roletami

Aj okenné rolety a žalúzie vám môžu pomôcť ušetriť za energie. Stačí len vedieť, ako tieniacu techniku v zime správne používať. V nasledujúcom článku vám predstavíme základné typy tienenia a jeho vplyv na úsporu tepla. 

 

síť proti hmyzu do oken

Môžem ušetriť za teplo so žalúziami a roletami?

Áno, záleží ale, aký typ tieniacej techniky doma máte. Je totiž veľký rozdiel medzi vnútorným a vonkajším tienením. Každý typ je vyrobený z iného materiálu, má iné prevedenie a dokonca aj funkčnosť.

Vnútorné žalúzie a látkové rolety vám k hrejivej domácnosti príliš nepomôžu. Udržujú teplo, ale nezabránia mrazu ochladiť okno, ktoré potom ochladzuje svoje okolie. Navyše keď pootvoríte okno a zafúka, už dochádza k tepelným stratám. Naopak externá tieňová technika vám pomôže udržať teplo pekne doma. Inštaluje sa totiž z vonkajšej časti okna. Keď zatiahnete, k oknu sa nedostane ani svetlo ani studený vietor. Budete tak mať vlastnú "okennú izoláciu". 

V tomto smere vedú o trochu viac vonkajšie rolety nad žalúziami . Predsa len, u vonkajších žalúzií je stále malá pravdepodobnosť, že sa cez lamely vietor či mráz dostane.

pevná okenní síť

Ako používať vonkajšie rolety v zime

Ak cez deň svieti slnko, rolety vytiahnite. Aj samotné slniečko dokáže pekne vyhriať okno a celú miestnosť. Akonáhle ale zájde alebo sa začne stmievať, čo najskôr rolety zatiahnite. Vyhriate okná si udržia svoju teplotu a v okolí okna sa nebude držať chlad. 

Nahoru