Návšteva pasívneho domu v Kittsee

Dňa 21. 2. 2013 sme sa zúčastnili slávnostného otvorenia pasívneho domu v Kittsee. Vyskúšali sme ako funguje zdravá vnútorná klíma takéhoto domu. Spoločnosť K-system bola jedným z partnerov projektu Ing. Martina Duchoňa pri stavbe vzorového pasívneho domu.

Cieľom projektu bolo zapracovať a zhodnotiť všetky poznatky o energeticky nízkonákladovej prevádzke a plne rešpektovať zásady trvalo udržateľnej výstavby.  Aj preto sa na dobu 2 rokov tento dom stal vzorovým domom, kde si môžu návštevníci v reálnej prevádzke vyskúšať, ako sa dá žiť v takomto type domu.

Pred samotným vstupom do domu nás upútala tabuľka pri dverách,  ktorá hovorí o tom, že tento dom bol certifikovaný ako pasívny dom inštitútom Passivhaus institut Darmstadt.  Aj keď sa na Slovensku hovorí veľa o nízkoenergetických a pasívnych domoch, vzorový dom v Kittsee je skutočne zatiaľ jediným, ktorý aj získal osvedčenie, že je pasívny a to uznávanou inštitúciou. Dom je prispôsobený pre obývanie 4 člennou rodinou. Preto v čase našej návštevy  došlo k intenzívnemu vyhriatiu domu vďaka zúčastneným partnerom. Inteligentná rekuperačná jednotka tak mala možnosť predviesť svoju výkonnosť. Pocit súkromia na našej partnerskej párty zabezpečovali exteriérové žalúzie Prominent Z-90 značky K-system. Svetlá, žalúzie – to všetko funguje na povel podľa požiadaviek užívateľa prostredníctvom inteligentného systému Egon a moderných dizajnových ovládačov.

Na prvý pohľad dom nijako nie je odlišný od okolitej zástavby. Dom má dve podlažia a je postavaný tak, aby bol v maximálnej miere využitý každý priestor. Nenájdete v ňom žiadne veľké chodby, no každá izba a každé zariadenie má svoje opodstatnenie rovnako ako jej umiestnenie. Zariadenie domu je moderné a jednoduché s jedinečnými dekoráciami dizajnérky Denisy Hrbáňovej. Mňa osobne zaujalo tienidlo na lampu vyrobené z PVC fliaš. No aj obrazy visiace na stene v piatich izbách mali svoje čaro. Zaujímavosťou je aj skutočnosť, že každá izba má na posteli iný typ matrace, takže návštevník, ktorý má záujem si otestovať bývanie v tomto dome si môže vybrať lôžko, kde sa bude cítiť ako doma.

Čo dodať na záver? V dome sme sa cítili príjemne a to nielen vďaka príjemnej spoločnosti. Aj výklad autora projektu o tom, aké technológie boli pri stavbe tohto domu využité bol zaujímavý.  Presvedčte sa osobne o tom, že pasívny dom sa prispôsobuje vašim potrebám a netreba mať z neho obavy. Navyše ušetríte na prevádzkových nákladoch a to sa v dnešnej dobe skutočne oplatí. 

 

IEPD Kittsee certifikovaný Passivhaus Inštitútom v Darmstadte

Certifikát na stiahnutie tu

 

Autor článku:  Kúdelová Andrea

Dátum: 19. 02.2013

 

Prečítajte si tiež článok: Nedajte sa nachytať na nízku cenu a vysokú záruku!

Fotogaléria

Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Návšteva pasívneho domu v Kittsee
Nahoru